Softcover/paperback omslag

Om du väljer att göra omslaget till boken själv – inbindingen – så måste den göras separat. Det betyder att du kommer att skicka in två separata filer till tryckeriet: bokens innehåll och bokens omslag.

Om du vill pröva att göra omslaget i OpenOffice.org (vilket programmet inte är gjort för), så ska du inte använda OpenOffice.org writer, utan OpenOffice.org Draw. Här nedan följer ett exempel på hur det kan gå till.

Sidans format
Omslaget måste göras som en enda fil, där både fram och baksida, och bokryggen hänger ihop. Omslagets fram och baksidan måste ha samma format som sidorna i din bok till en början.

Bokryggens bredd beror på hur många sidor boken har, och på kvaliteten på pappret som boken trycks på. Du kan se ryggbredden under produkten böcker genom att välja antal sidor och papperskvalitet.

Den informationen får du av tryckeriet. Hela omslaget måste också ha en beskärnings kant på 3 mm, hela vägen runt. Du måste se till att det inte finns någon bild eller text i det området, eftersom det kommer att klippas bort.

Ett exempel
Så här kan ett bokomslag se ut:
Bokens format är 140 mm x 220 mm.
För bokryggen behöver du 12 mm.
För beskärning, övre, undre och kanterna behövs 3 mm.

Bredden:
A Beskärning: 3 mm
B Boken: 140 mm
C Bokrygg: 12 mm
B Boken: 140 mm
A Beskärning: 3 mm
Total: 298 mm
Höjden:
A Beskärning 3 mm
D Boken 220 mm
A Beskärning 3 mm
Total: 226 mm