Selvudgivelse, sådan gør du - LaserTryk.dk

Få din egen bok tryckt

Det är både lättare och billigare än du tror!

Släpp loss kreativiteten
Oavsett om du drömmer om att publicera en bok om flugfiske, din självbiografi, eller kanske din egen kokbok, så har du chansen nu!

Ny teknik, minsta antal tio stycken
Ny digital tryckteknik innebär att det aldrig varit billigare att få tryckta böcker i små upplagor, minsta antal är tio stycken.

Vi trycker boken enligt dina önskemål
Du bestämmer om du vill ha boken i färg eller svart/vit, och du bestämmer om den ska vara bunden som hardcover eller softcover.

Kostnadsfritt bokprov
Vill du ha ett paket skickat med bokprover, kan du skicka din adress till info@lasertryck.se.

Fråga vår bokexpert
Vår bokexpert, Linda Pettersson, är på plats för att svara på frågor samt ge vassa erbjudanden.

Linda Pettersson
Linda Pettersson
Kundrådgivare

Tel: 08-55 11 89 54
E-mail: lpe@lasertryck.se
Öppna boken med texten: Vi er eksperter i bøger

Det är billigare än du tror

Beräkna ditt eget pris på hemsidan
lasertryck.se/boecker kan du beräkna priset på just din bok. Du kan omedelbart se priset vid olika antal, omslag eller sidnummer.

Så påverkas tryckpriserna

  • Papperstyp - påverkar inte priset mycket.
  • Svart/vit bok med färgat omslag eller färgbok - gör stor skillnad.
  • Storlek - A4 är ca. dubbelt så dyrt som A5. B5 är bara något dyrare än A5.
  • Hardcover/softcover - Hardcover-böcker kostar ca. 10 kr. mer per st.

Böcker med softcover och hardcover

Så sätter du ihop din bok (och gör en beställning)

Introduktionsläsning
Du kan börja med att läsa guiden "Hur man gör en bok" (kan ses som bläddra-version). Se även våra smarta tips längst ner på denna sida.

Så beställer du
När du har din tryckfil klar, och du hittat dina kostnader, kan du beställa direkt på vår hemsida. Du kan också skicka dina uppgifter till klaes@lasertryck.se

Kom ihåg två att bifoga dina två filer!
Vi behöver två PDF-filer, en med omslaget, och en med innehållet. Vi rekommenderar att du använder våra export-inställningar.

Kostnadsfri genomgång av din fil
Om du är osäker på om din tryckfil kan användas till tryck, går vi gärna igenom filen, helt utan förpliktelser. Maila oss på: info@lasertryk.se

Softcover/paperback omslag

Om du väljer att göra omslaget till boken själv – inbindingen – så måste den göras separat. Det betyder att du kommer att skicka in två separata filer till tryckeriet: bokens innehåll och bokens omslag.

Om du vill pröva att göra omslaget i OpenOffice.org (vilket programmet inte är gjort för), så ska du inte använda OpenOffice.org writer, utan OpenOffice.org Draw. Här nedan följer ett exempel på hur det kan gå till.

Sidans format
Omslaget måste göras som en enda fil, där både fram och baksida, och bokryggen hänger ihop. Omslagets fram och baksidan måste ha samma format som sidorna i din bok till en början.

Bokryggens bredd beror på hur många sidor boken har, och på kvaliteten på pappret som boken trycks på.
Den informationen får du av tryckeriet. Hela omslaget måste också ha en beskärnings kant på 3 mm, hela vägen runt. Du måste se till att det inte finns någon bild eller text i det området, eftersom det kommer att klippas bort.

Ett exempel
Så här kan ett bokomslag se ut:
Bokens format är 140 mm x 220 mm.
För bokryggen behöver du 12 mm.
För beskärning, övre, undre och kanterna behövs 3 mm.

Bredden: Höjden:
Beskärning: 3 mm Beskärning: 3 mm
Boken: 140 mm Boken: 220 mm
Bokrygg: 12 mm Beskärning: 3 mm
Boken: 140 mm
Beskärning: 3 mm
Total: 298 mm Total: 226 mm

Utfällbart omslag

Pocket omslag - standard
Omslaget görs som ett dokument, där baksidan är till vänster, bokryggen i mitten, och framsidan till höger.

Kom ihåg att lämna 3 mm för beskärning och kom ihåg att du kan räkna ut hur bred bokens rygg måste vara på www.scandinavianbook.se. Det är tillåtet att ha med linjer som visar hur bred bokens rygg kommer att vara (se exemplet nedan).

Pocket omslag – utfällbart omslag
Omslaget görs först som ett standard omslag för en pocketbok (se ovan). Sen läggar man till storleken på den delen som ska fällas ut. Den brukar vara 80 eller 100 mm.

Kom ihåg propagation
Propagation är de 3 mm utöver fram och baksidans verkliga storlek (det överflödiga). Om du är osäker på vad propagation är, så är det god ide att ta fram en bok med utfällbart omslag och se hur den är gjord (eller se illustrationen nedan).
Precis som för de vanliga pocketböckerna, behövs linjer som visar hur bred bokryggen är. Sen behövs också linjer som visar vart omslaget ska vikas.

Lägg märke till vecket i bokryggen, tack vare propagationen så måste det vara 143 mm från bokens rygg på både fram och baksidan.

Bredden: Höjden:
Beskärning: 3 mm Beskärning: 3 mm
Vingar: 80 mm Boken: 220 mm
Propagation: 3 mm Beskärning: 3 mm
Boken: 140 mm
Bokrygg: 12 mm
Boken: 140 mm
Propagation: 3 mm
Vingar: 80 mm
Beskärning: 3 mm
Total: 464 mm Total: 226 mm

Helbind/hardcover omslag

Om du är osäker på hur en inbunden bok görs, kan det vara god idé att ta ner en från bokhyllan och kolla på omslaget medan du läser det här. Precis som med utfällbara omslag, så är det 3 mm propagation på inbundna böcker. Men här gäller det inte bara på bredden, utan även på höjden.

Det betyder att själva omslaget är 3 mm större än bokens innehåll, hela vägen runt. Det är också 17 mm hela vägen runt till böjen. De 17 millimetrarna binds ihop med bakre delen av omslaget.

Det betyder att den här delen varken är synlig från bokens fram eller baksida, det är ändå en bra idé att låta grafiken gå hela vägen över bindningen, eftersom det ger en mjukare ingång till själva bindningen.

Upplägg för bokryggen på inbundna böcker
Bokryggen på en inbunden bok är ganska unik. Du kan räkna ut ryggens bredd på www.scandinavianbook.se under rubriken “rygbredde-beregner”.

Layout för inbindning
"Nedbrændingen" kallas skåran som inbindingen har på både fram och baksidan, precis innan ryggen. Skåran är vanligtvis 10 mm djup i fram och baksidan av omslaget.
Det är ofta en bra idé att centrerar din omslagsdesign efter den här skåran. På så sätt ser den mer centrerad ut än om du centrerar hela sidformatet.

Men det får du såklart bestämma själv, eftersom vissa designer faktiskt ser mer centrerade ut när man centrerar allt.

Exempel:
140 x 220 mm helbind/hardcoveromslag med 12 mm ryg.

Bredden: Höjden:
Beskärning: 3 mm Beskärning: 3 mm
Böj: 17 mm Böj: 17 mm
Propagation: 3 mm Propagation: 3 mm
Boken: 140 mm Boken: 220 mm
Bokryggen: 12 mm Propagation: 3 mm
Boken: 140 mm Böj: 17 mm
Propagation: 3 mm Beskärning: 3 mm
Böj: 17 mm
Beskärning: 3 mm
Total: 334 mm Total: 262 mm

våra tips, när du publicerar din egen bok

1) Redaktör / korrekturläsning

Få en läsare / redaktör - med kritiska ögon - att undersöka både text- och bildmaterial innan tryck. Det är också viktigt att du får din bok korrekturläst.

2) ISBN-nummer

Det är inte ett lagkrav att boken måste ha ett ISBN-nummer eller ISBN streckkod, men det rekommenderas om boken skall vara ute till försäljning i butikerna. Beställ ISBN-nummer på isbn.kb.se, och läs vägledningen här om registrering av böcker. Använd även vår streckkodsgenerator så att du själv kan infoga streckkod på bokens baksida.

3) Obligatorisk leverans

LaserTryck.se ser till att dina sju kopior blir utskickade, att de registreras, samt sparas tills vidare. Läs mer här: www.kb.se.

4) Marknadsföring

Hos både DBK, NBC och Dafolo kan man skicka tryckta A4-reklamark, som veckovis skickas ut till alla bokhandlare. Sociala medier (t.ex. Facebook), Martin Thorborg har också bra tips. Genom det öppna författarnätverket www.newpub.dk kan man få många bra tips och råd.

Försäljning via butikskedjor såsom Bok & Idé, eller Salling Group, ger också en stor och snabb försäljning, men din vinstmarginal kommer inte bli så stor.

5) Bokbinding, typer och omslag

Vi rekommenderar att böckerna är inbundna som softcover eller hardcover, men kika gärna på vår översikt för olika möjligheter här.

6) Udgivelse af bøger i ePub-format

Publicering av böcker i ePub-format. Ge ut din bok som e-bok, så den kan läsas på surfplattor och mobiler. Läs mer.
Din inköpskorg

Ekpres gebyr
Pris totalt exkl. moms
Samlet rabat

Vi rekommenderar att du beställer på nätet.

På så sätt vet du säkert att beställningen blir korrekt när det gäller format, upplaga och färger.
Och du undviker förseningar på grund av att vi måste lägga in beställningen manuellt.

Om du är osäker kan du kontakta kundtjänst på info@lasertryck.se
eller på tel. +45 87 303 403
Få innehållet i varukorgen skickat till valfri e-postadress.
I e-postmeddelandet finns en direktlänk som underlättar återbeställning.
>
Neutral offert

Möjligheten för att få neutrala offerter är ett verktyg till de många reklambyråer som vi har glädje av att vara underleverantörer för.

Genom att få neutrale offerter kan byråerna lätt anpassa priserna och skicka det vidare till deras kund. Vårt namn, logga och beställningslänk finns inte med i offerten.

Allt är möjligt
Om du har frågor, eller inte hittar det du söker, vänligan kontakta vår kundtjänst på info@lasertryck.se eller ring på 08-55 11 89 54.