Beställ före kl. 13 idag TORSDAG och vi skickar fredag ?

CSR Sektion

Läs här om vår CSR-policy.

Se också vår miljö-avsnitt

Ett modeord för ”ordentligt uppförande”
Hos LaserTryck.se kallar vi CSR ”ordentligt uppförande”. Vi vill göra en aktiv insats för att påverka både människor och miljö positivt. Vi vill göra en insats som sträcker sig längre än de juridiska och lagstadgade krav som vi - i likhet med andra företag - är skyldiga att uppfylla.

Konkreta exempel
Här på sidan vill vi visa dig en rad konkreta exempel på hur vi arbetar med CSR.

Att ha en välformulerad CSR-policy på skrift är en sak, det är en helt annan sak att i en tidspressad vardag realisera de projekt man beslutat sig för.

Om du har frågor gällande vår CSR-policy är du välkommen att kontakta mig på esben@lasertryck.se.

Esben Mols Kabell
Esben Mols Kabell
vd, miljöansvarig

Hos LaserTryk passer vi godt på miljøet

Du är domare
Vi tycker själva att vi är ett bra exempel på att man både kan vara ett växande företag på en marknad präglad av konkurrens, och ändå ha energi och kraft att bedriva ett omfattande CSR-arbete, men vi låter dig vara domare.

ISO 14001 + 9001

Önskar du att använda ISO-certifierad produktion, klarar vi också detta.

ISO

Vi råder över dessa miljö/kvalitetscertificeringar:

  • ISO 9001:2015
  • ISO 14001:2015

Ytterligare information
Om du önskar att använda dig av ISO-certifiering eller saknar ytterligare information, kontakt kundservice på info@lasertryck.se eller tlf. 08-55 11 89 54.

Grafisk CSR-kodeks

Grafisk CSR-Kodex

Anslutning till frivilligt, danskt CSR-program.

LaserTryck.se har gått med i ”Grafisk CSR-kodeks”.

Grafisk CSR-kodeks
Programmet har utarbetats av Grafisk Arbejdsgiverforening och HK/Privat och innebär i all sin enkelhet att vi som deltagande företag förbinder oss att följa programmets tio CSR-principer som bygger på FN:s Global Compacts tio principer om mänskliga rättigheter, arbetsrätt. , miljö och antikorruption.

Komplett lista
Se hela deltagarlistan finns på www.grakom.dk Observera att LaserTryck.se var det första företag som anslöt sig.

Organdonation

Vårt ”ta-ställning-projekt” gav rikstäckande publicitet.

När vi i november 2014 fick reda på att vår kollega Maria Wagtmann hade haft organdonation nära inpå livet, började vi prata om att vi med vår enorma kontaktyta borde kunna göra skillnad. Vi hanterar tusentals order varje vecka och tack vare detta kommer vi i kontakt med otroligt många människor.

Opolitiskt vykort
I samarbete med Transplantation.dk utformade vi ett "opolitiskt vykort" där vi inte uppmanar till varken det ena eller det andra, bara att man ska ta ställning. Vi skriver kort och gott: "Alla beslut är bättre än inget beslut".

50 000 st. neutrala vykort har delats ut
Projektet drogs snabbt igång och snart hade vi bifogat 50 000 vykort i våra paketförsändelser. Nästa fas innebar att aktivera vårt nätverk så att ännu fler vykort kunde delas ut. Ett flertal idrottsklubbar och webbutiker anmälde sitt intresse att hjälpa till med utdelningen av vykorten, som inte har vår logga och därför är neutrala.

Positivt mottagande
Projektet har varit en stor framgång och Jan Rishave, ordförande för organisationen ”Oplysning om Organdonation”, var mycket entusiastisk över att ett privat företag på egen hand tog ett sådant initiativ. Vår egen Maria Wagtmann sa till oss:

"Jag är så glad och stolt över att just min arbetsplats startar denna kampanj, jag tycker att alla borde ta ställning".

Organdonation kort
Läs kortet

LaserTryck.se och musiken

Vi har sedan länge ett samarbete med landets arenor och festivaler.

Win-win
Vi ger vårt stöd till kulturen, samtidigt som vi exponeras gentemot våra kunder som oftaär flitiga koncertbesökare - ren och skär win-win.

Musikfestivaler logoer


Sponsor för tidigare kollega (och talang inom rap-genren).


Queen Machine, minikoncert under lunchrasten.


Vi har under ett antal år haft ett nära samarbete med Per Vers, en av Danmarks mest kritikerrosade rappare. Under maj 2014 erbjöd vi våra kunder ett exemplar av Pers nya album DNA - helt gratis.

Hoptimist til Northside Festival

”Den lille Hoptimist” som vi gjorde till Northside Festival. Den användes som gåva till de konstnärer som uppträdde, en liten gåva som minne från denna speciella festival.

Mångskiftande arbetsplats

Hos LaserTryck.se finns det plats för alla.

Hos LaserTryck.se är vi en brokig skara människor - på ett positivt sätt.

Mer än 20 nationer
Mer än 20 olika nationer finns representerade hos oss, vilket innebär en fantastisk mångfald och dynamik i vardagen.

Personal från
Marocko, Grönland, Sydkorea, Ryssland, Polen, Rumänien, Norge, Sverige, Turkiet, USA, Frankrike, Palestina, Indien, Tyskland, Schweiz, Somalia, Senegal, Canada, Iran, Island och Danmark.

CSR-ambassadörer
Vi har utsett alla medarbetare till CSR-ambassadörer. Via vår interna CSR-folder ska alla få kunskap om våra värderingar och vår CSR-politik. Förhoppningen är att alla vill bidra till att sprida det positiva budskapet.

Jullunch 2018
Jullunch 2018

FSC®-certifierad

LaserTryck.se är FSC®-certifierad med licenskod FSC®-C010493.

FSC®-märkning av en trycksak ser till att pappret härstammar från ett hållbart skogsbruk och andra kontrollerade material, att djur och växter beskyddas och att de människor som arbetar i skogen har rätt till utbildning, säkerhetsutrustning och anständig lön. Se certifikat.

Behov av FSC®-märkning
Kontakta os på info@lasertryck.se, om du önskar FSC-märkning på din trycksak. FSC-certifierad papper skall inköpas separat och olika procedurer ska överhållas.

Pris för FSC®-certifiering
FSC®-certifiering av en trycksak kostar 2% av säljpriset, dock minimum 1 360 kr.

Se vår FSC®-guide här.

Platinasponsor for Team Rynkeby

Varje år cyklar Team Rynkeby till Paris för att samla in pengar till barn med kritiska sjukdomar och vi är "på laget" som platinasponsor. Det betyder att vi sponsrar över 100 000 DKK till det goda ändamålet

Team Rynkeby Børnecancerfonden

Chefen i cykelshorts
Esben Mols, direktör för LaserTryck.se, hoppar själv i cykelshortsen. Han cyklar med danska Team Østjylland och gör en extra insats för att samla in mer pengar till Barncancerfonden.

FLASKANLÄGGNING FÖR VÄLÄGENHET

Flaskdeposition på 114 000 DKK till välgörenhet.

Vi har samlat in en ganska stor summa i flaskpant som vi med hjälp av våra följare på Facebook och i samarbete med "Projekt 1 miljon" har skänkt till tre olika välgörenhetsorganisationer.

De lyckliga mottagarna av en donation på 38 063 DKK vardera var:

  • TrygFondens Familiehus – Skejby Sygehus
  • Legeheltene – en del af Børneulykkesfonden
  • Organdonation - Ja tak!

TrygFondens Familiehus logo

Legeheltene logo

Projekt giveback

En miljon flygblad och affischer - gratis

När andra företag stödjer välgörenhetsprojekt via tv-galor etc. har vi valt att visa vårt stöd via vår produktionsanläggning.

Helt gratis
2009 presenterade vi därför ”Projekt GiveBack”, inom vilket vi årligen trycker upp 1 miljon flygblad och 50 000 affischer till välgörenhetsprojekt - helt utan kostnad. Vi betalar även frakten.

Hundratals projekt
Under åren har vi förmedlat vårt stöd till hundratals olika projekt och det är en förmån att få arbeta tillsammans med några av landets många eldsjälar.

Följ med på facebook
facebook.com/EnMioGratisFlyers kan du se de olika projekt som vi stödjer. Ta dig en titt, vem vet, kanske finns där ett projekt som även du kan tänka dig att stödja.

Läs mer GiveBack

LaserTryck.se och idrotten

Vi ger vårt stöd både lokalt och nationellt.


Samarbete med Skovbakken Squashklubb


Sponsor för VM i handboll i Egypten, 2021


Sponsor för VRIs fotbollskillar


Vi är ett stående inslag vid DHL-Stafetten


Sponsor för Bakken Bears


Sponsor för Rasmus Sterobo från Team Cult Energy

Xerox Premier Partner

Xerox Premier Partner logo

Xerox Premier Partner-programmet er et globalt netværk af trykkerier med speciale indenfor digitaltryk.

I netværket udveksles erfaringer og gode idéer med digitaltryk ligesom der afholdes seminarer og en stor årlig konference.

Xerox Premier Partners udpeges af Xerox og det er ikke muligt at ansøge om medlemskab.

Miljövänlig LED-belysning

Övergången till miljövänliga LED-lampor betalar sig på 2,5 år
Övergången till LED-lampor i produktionen har minskat vår belysningsrelaterade energiförbrukning med 60 %. Det är bra både för vår ekonomi och miljön.

Genom att byta ut 400 lysrör i vår produktion har vi minskat vår energiförbrukning med 160 kWh – om dagen. Det ger oss en årlig besparing på 80 000 kronor och investeringen tjänar vi in på mindre än 2,5 år.

Läs mer om vår LED-lösning.

CO2-KOMPENSERADE TRYCKSAKER

Ett grönt bidrag

CO2-kompenserad trycksak
LaserTryck.se är ett av få tryckerier i landet som ger dig möjlighet att få ditt tryckta material CO2-kompenserad. Förutom den uppenbara fördelen med att gynna miljön får du möjlighet att skriva på din trycksak att den är CO2-kompenserad.

Såhär gör du
CO2-kompensering görs enkelt och utan förseningar när du beställer ditt trycktmaterial. Det är frivilligt och kostar ett tillägg på 1,96 %.
Du kan enkelt välja CO2-kompensering steg 4, Överföring av din beställning.

Kontakta oss på info@lasertryck.se för användning av logotypen.

Beräkning för CO2-kompensering
Det belopp som är kopplats till din beställning används för att köpa kvoter som minskar de globala CO2-utsläppen med ett belopp som motsvarar din beställnings CO2-utsläpp.
Vår kalkyl baseras på en beräkning av företagets, inkl. anställdas och underleverantörers totala utsläpp av CO2 och priset för att kompensera detta.

Av administrativa skäl är beräkningen inte individuell för den enskilda beställningen utan baserad på beställningens vikt/pris jämfört med vår totala producerade kvantitet och omsättning.

ClimateCare
LaserTryck.se samarbetar med ClimateCare angående inköp av kvoter. Pengarna investeras då på byggande av t.ex vindkraftverk och solceller, installation av mer CO2-vänlig teknik i utvecklingsländer m.m. Du kan läsa mer om här.

Certifikat
Vi har senast köpt CO2-krediter motsvarande 746 ton. Se vårt certifikat.

Världens grönaste CTP-anläggning

Vi har under 2012 installerat världens grönaste CTP-anläggning för produktion av tryckplåtar. Med den nya tekniken sker framkallningen helt utan kemikalier (framkallningsvätskor).

Tryksager er populære, men vi elsker at hade dem

Papperstidning jämfört med nätet
En tidning belastar klimatet med ca 80 gram koldioxid. Läser du nyheter på nätet en halvtimme om dagen, belastar du den med ca. 100 gram koldioxid. Allt vi gör påverkar klimatet. Men få vet hur mycket.

Danskarna har ett speciellt förhållande till trycksaker, särskilt de som varje vecka hamnar i brevlådan. 90 procent av dem som får hushållsreklam använder den varje vecka och två av tre danskar säger i en färsk undersökning att reklammaterial hjälper dem att hitta bra erbjudanden och handla billigare än tidigare.

Det finns ingen anledning att välja bort tidningar och trycksaker enbart av hänsyn till miljön.

Veckotidningar är populära
Veckotidningarna är också populära. 7 av 10 danskar läser dem ofta eller alltid. Dessutom uppger 63 procent av danskarna att de föredrar att läsa tidningen på papper snarare än på nätet. Samtidigt fortsätter läsningen av tidningar och tidskrifter att öka.

Den tryckta kommunikationen växer i en alltmer digitaliserad värld. Detta beror på att tryckta och digitala medier inte utgör någon motsättning till varandra utan är två kommunikationsformer med olika egenskaper och betydelse i vår vardag.

Trycksaker är användarvänliga
Trycksaker är konkreta och överskådliga och ger värdefull, användbar information. De är enkla och användarvänliga och kan transporteras i tid och rum.

Men trycksaker är också något som vi nästan alla älskar att hata. Reklamhögen stör oss därför att vi tror att den förorenar mycket mer än den faktiskt gör.

Det samma gäller för tidningar och tidskrifter. Vi använder dem flitigt, men vill inte riktigt stå för det. De stör vår miljömedvetna image.

Familjens koldioxidnota
Inte många vet att trycksaker bara utgör 0,6 procent av en familjs koldioxidnota.

Dagstidningar, veckotidningar och hushållsreklam utgör cirka en procent av de totala koldioxidutsläppen i ett genomsnittligt, danskt hushåll. Detta motsvarar knappt 130 kg koldioxid om året.

15 års systematiskt miljöarbete
Hållbart, nordiskt skogsbruk, effektiv och energisnål papperstillverkning baserad på biomassa och vattenkraft, återvinning av trycksaker och 15 års systematiskt miljöarbete i den grafiska branschen säkerställer att tidningar, tidskrifter och reklammaterial har en god miljöprofil.

Klimatutmaningen
Vi måste ta klimatutmaningen på allvar och stärka konsumenternas medvetenhet om klimat och miljö.

Och det är sunt förnuft att välja bort hushållsreklam som man inte har användning av. Eller skippa papperstidningen om man hellre läser nyheter på nätet.

Alternativen belastar också klimatet så det finns ingen anledning att stryka kring husväggarna med det senaste matmagasinet och de senaste veckotidningarna.

Följ miljödebatten och läs fler artiklar på www.grakom.dk.

Artikel från Børsen, torsdag 5 mars 2009
Av Lars Bram, vd, Grafisk Arbejdsgiverforening

återvinna papper

Vi blir bättre och bättre på att återvinna papper. Den europeiska pappersindustrin har faktiskt världsrekord i pappersåtervinning (72,2 % år 2009)*.

Men eftersom pappersfibrer endast kan återvinnas ett fåtal gånger krävs 40 procent nya pappersfibrer för att upprätthålla en återvinningscykel.
Alltså måste man ständigt fälla fler träd.

Att säga att det försvinner träd när du använder papper är samma sak som att hävda att det försvinner spannmål när du äter bröd.


Skandinaviskt papper
Allt papper som LaserTryck.se använder härstammar från hållbart skogsbruk i Sverige och Finland. Här planteras tre till fyra träd för varje träd som avverkas (inte alla träd blir fullvuxna).

Mer europeisk skog
I Europa har den totala skogsarealen ökat med mer än 30 procent sedan 1950, och arealen utökas för varje år med ett område stort som 1,5 miljoner fotbollsplaner – eller fyra gånger så stort som London.**

Ständig avskogning
Avskogning (icke-hållbart skogsbruk) förekommer dock fortfarande utanför Europas gränser, främst i tropikerna. 90 procent av problemet beror på icke hållbart jordbruk.*** Se även avsnittet om avskogning.

info om avskogning


Träden blir till energi, inte papper
Det är också värt att notera att 53 procent av allt trä i världen används för energiproduktion, 28 procent av sågverk och endast 11 procent av pappersindustrin.**** Se även avsnittet om papper och energi.

Kontrollera att ditt tryckeri kan redogöra för varifrån deras papper kommer.

* Enligt ERPC
** CEPI, Forest Fact Sheet, juli 2008
*** World Rainforest Movement; FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO
**** FAO-statistik, 2007

Papirproduksjon krever mye energi

Ja, men mye mindre enn hva man skulle tro

Selv om den europeiske papirindustrien er storforbruker av fornybar energi med lavt C02-utslipp, er det ingen tvil om at papirindustrien er energikrevende. Men faktisk langt mindre enn man skulle tro.

C02-nøytral europeisk papirindustri
Selv når man tar CO2-belastningen under produksjon og transport med i beregningen, er vårt svanemerkede europeiske papir CO2-kompensert. For det første tilfører trærne atmosfæren oksygen under oppveksten og lagrer CO2. I tillegg kommer at den grafiske industrien – blant annet gjennom ny teknologi – har gjort en målrettet miljøinnsats ved å oppdatere produksjonsutstyret.

Papirindustrien på verdensbasis
Går vi utenfor Europas grenser, stod papir-industrien i 2005 for 1,1 % av verdens CO2-utslipp.

Papirindustrien er blitt utpekt til en av dagens mest bærekraftige industrier1.

I Europa kommer mer enn halvparten av energien som brukes til papirproduksjon, fra fornybar energi22.

220 kg papir per år
Vi bruker gjennomsnittlig 220 kg papir i året. Ettersom 80-90 % av dette papiret resirkuleres, betyr det at reklametrykksaker i dag bare utgjør 0,6 % av en husstands CO2-regnskap

1 CEO Perspectives 2008, PricewaterhouseCoopers
2 CEPI, Forest Fact Sheet, 2008
Se også www.twosides.info.Det finns goda skäl att ha koll på produktionsmetoden när du beställer trycksaker.

Offsetsamtryck
På LaserTryck.se produceras de flesta trycksaker med s.k. offsetsamtryck, vilket innebär att vi trycker för många kunder på samma stora tryckark. Därigenom minimeras antalet spillark per kund.
 
Vid vanligt offsettryck används ca 1 600 A4-ark per tryckstart innan färgerna är satta. Vid offsetsamtryck är antalet ca 200 A4-ark.

Digitaltryck och miljön
Om du behöver trycksaker i liten upplaga är digitaltryck lösningen för dig. Här används inga ark för färgpassning. Det sparar verkligen papper. Med digitaltryck går det också att framställa flera olika trycksaker i mindre upplaga och därmed rikta trycksaken direkt till mottagaren.

Detta minimerar pappersförbrukningen och ger samtidigt bättre respons, eftersom mottagaren upplever reklamen som mer relevant.

Exempel:
Ett stugföretag ska trycka en katalog. I stället för att producera en stor trycksak med samtliga stugor kan man med digitaltryck producera exempelvis 20 olika kataloger som segmenteras på olika målgrupper.

Kunder som alltid åker till Bohuslän i stora grupper behöver inte få alla sidorna med stugor i Småland för fyra personer, utan swimmingpool, för att ta ett exempel.

Målinriktat miljöarbete
Den grafiska industrin har dessutom, bland annat genom ny teknik, gjort en riktad miljöinsats genom att ha fasat ut lösningsmedel, infört vegetabiliska färger och genomdrivit ytterligare energibesparingar.

Produktion dygnet runt
Värt att notera är att vi på LaserTryck.se producerar både digitaltryck och offsetsamtryck dygnet runt.

Detta har en positiv effekt på miljön eftersom vi utnyttjar den överskottskraft som vindkraftverken producerar när de flesta av oss ligger och sover.
 
info om trä
Trä är världens miljövänligaste råvara av flera anledningar:

Träden växer
Råvaran trä skapas hela tiden av naturen själv med hjälp av solenergi, koldioxid och vatten.

Träd avlägsnar en del av den koldioxid i luften som annars orsakar växthusgaser. Koldioxidlagringen sker såväl i levande träd som i träprodukter.

Solenergi
Träden lagrar solenergi som kan utnyttjas i ett senare skede genom förbränning av trä, till exempel i form av ved
eller flis.

Energi från träd och andra växtprodukter bidrar inte till växthuseffekten, i motsats till energi från kol, olja och gas.

Förklaringen är att förbränningen av växtprodukter frigör koldioxid, som redan finns i kretsloppet, medan förbränningen av kol, olja och gas skickar in nytt kol från jordens inre i det kolkretslopp som skapar växthuseffekten.

Koldioxidens kretslopp
Bilden visar koldioxidkretsloppet för trä. När träden växer absorberas koldioxid i trädet. När träet bränns eller ruttnar frigörs koldioxiden igen.
Under tiden kan vi använda skogen till papper, att bygga hus osv.

Energin tillvaratas
Om vi tar vara på energin när träet bränns kan vi använda de icke förnybara bränslena som olja och kol mer sparsamt, och därmed också undvika utsläpp av ytterligare koldioxid från olja och kol.
miljö

Förutsättningar
Men det finns några nödvändiga förutsättningar för träets överlägsna miljöprestanda!

1. Bevara skogsarealen
Skogsarealen måste bevaras och man får inte avverka fler träd i skogarna än den löpande tillväxten. Så går det till i exempelvis Danmark, Europa och Nordamerika. Se även Skogarna drabbas av papperstillverkning.

2. Den biologiska mångfalden
Träproduktionen får inte minska ekosystemets biologiska mångfald.

3. Energi och kemikalier
Träet ska bearbetas utan onödig användning av energi och kemikalier och med hänsyn tagen till arbetsmiljön, till exempel genom användning av Svanenmärkt papper.

4. Flitig användning
Träprodukter ska användas flitigt, länge och klokt.

5. Återvinning
Träprodukter ska återvinnas eller användas som energikälla efter att ha tjänat sitt ursprungliga syfte.

Källa: www.trae.dk

avskogning

Bara för att vi på våra breddgrader har ett starkt fokus på hållbart skogsbruk, betyder det inte att avskogningen inte är något problem.

Plats för jordbruk
Mellan 1990 och 2005 avverkades årligen 13 miljoner hektar skog i genomsnitt. Skogarna avverkas ofta i syfte att tjäna pengar, för att göra mer plats för jordbruk samt för att exportera trä. Detta enligt nyhetsbyrån Media Global som samarbetar med FN.

20 % av världens koldioxidutsläpp
Avskogningen står för uppskattningsvis 20 procent av jordens koldioxidutsläpp.

Därmed är utsläppen från skogsavverkningen värre än de totala utsläppen från världens alla transportmedel.

Bäst, snabbast och billigast
Norges statsminister, Jens Stoltenberg, har sagt att vi genom att minska avskogningen kan uppnå de största, snabbaste och billigaste nedskärningarna av de globala växthusgasutsläppen.

Bidrag till U-länder
– Det är av yttersta vikt att minska avskogningen i utvecklingsländerna när vi ska åtgärda de problem som klimatförändringarna orsakat. Men det är en komplex och krävande uppgift som kommer att kräva långsiktigt engagemang, säger FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, enligt Media Global.

Kompensation
Enligt Jens Stoltenberg är lösningen att ge ekonomisk kompensation till de länder som drar ned på sin avskogning.

När vi avverkar träd och skövlar skogar kostar det världsekonomin mer än den rådande finanskrisen, vilket framgår av en EU-studie.

Träd renar vatten

Träd renar vatten
Varje år kostar det oss mellan 2 000 och 5 000 miljarder dollar när planetens träd och skogar försvinner. Det skyhöga beloppet beror på att träden bland annat hjälper till att rena vatten och absorbera koldioxid från atmosfären.

Nya metoder
När naturen förstörs slutar den att bidra positivt till vårt klimat – ett bidrag som ursprungligen inte kostade oss något när det skedde helt naturligt.

När exempelvis träd avverkas och inte längre tar upp någon koldioxid måste vi i stället hitta andra sätt att minska koldioxidmängden. Det kostar.

Träd binder viktiga växthusgaser
Studien visar att det i synnerhet är skogarnas förmåga att ta upp de viktigaste växthusgaserna som kommer att brista och stå oss dyrt i framtiden.

Dessutom är det de fattigaste områdena i världen som drabbas hårdast då de ofta är direkt beroende av skogen – både i form av mat och byggmaterial.

Kundservice i världsklass

Behöver du hjälp?

Vi är redo dygnet runt och du får bl.a. en egen, fast trycksaksrådgivare.

Gratis filkontroll

Är du osäker på om din fil kan användas för tryckning?
LaserTryck.se erbjuder kostnadsfri filkontroll.

Läs mer

E-postservice

Får vi skriva till dig när vi har rabatterade priser och andra nyheter?

Abonnera

Gratis prover

Titta på vår fina tryckkvalitet och bestäm vilken papperstyp som passar just dina behov.

Beställ tryckprover

Mallar

Använd våra mallar där all teknisk information finns med i dokumentet.

Läs mer
Loading ...

Din inköpskorg

 
Ekspres gebyr:
Pris totalt : exkl. moms
Samlet rabat: